שאלה:
מצב קיים : שני שותפים בשותפות ואדם מבקש להצטרף לשותפות כשותף שלישי תמורת השקעה בהון השותפות, שנמדד לפי שווי הוגן של השותפות למועד הצטרפותו.
שאלה – האם כשם שהנפקת מניות חדשות לבעל מניות חדש בתמורה לחלקו בהון לאחר ההנפקה בשווי הוגן אינה נחשבת לאירוע מס (מאחר ושוויה המניות לא השתנה ולכן בעלי המניות הקיימים לא התעשרו או הפסידו) – גם במקרה של שותפות ניתן יהיה להתייחס לזה באופן דומה?
עו"ד (רו"ח) סיימון יניב משיב:
כידוע, בהתאם לדין הכללי, שותפות רשומה מהווה ישות משפטית נפרדת, אך יחד עם זאת בהתאם לסעיף 63 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א – 1961 (להלן: "הפקודה"), הכנסות השותפות מעסק או משלח יד ימוסו בידי השותפים עצמם על פי חלקם בהכנסות השותפות על פי ההסכם שבין השותפים.
במקרה של הצטרפותו של שותף באמצעות השקעה חדשה בהונה של השותפות (להבדיל מרכישת חלק של שותף אחר- שאז כמובן שמוטלת על השותף המוכר את חלקו לדווח על רווח הון), למיטב הבנתי ועל פי הפרקטיקה המקובלת במקרים האמורים נהוג ומקובל לבצע אנלוגיה להקצאת מניות בחברה, שכן השותפים הקיימים אינם מעבירים בעתיו של הצטרפות השותף כל זכות בשותפות, גם אם חלקם בשותפות באחוזים קטן, וזאת בתנאי שהונם היחסי (בערך המוחלט) של השותפים הקיימים נותר כשהיה קודם והם לא מקבלים לכיסם כל סכום או טובת הנאה כלשהי, לא במישרין או בעקיפין, כתוצאה מכניסת השותף החדש או בסמוך ובהקשר ישיר או עקיף להצטרפותו לשותפות, פרט אולי לטובת הנאה עקיפה שיכולה להיווצר, בכניסת השותף כשיש לשותף מוניטין ו/או ניסיון וכדו' שיש בהם פוטנציאל להשיא את רווחי השותפות בעתיד, שהרי אז בד"כ אותו מוניטין או ידע מובא לידי ביטוי בשיעור אחזקתו בשותפות.
אציין שהאמור נכון במצב שלא מדובר בשותפות רשומה שנחשבת ל"איגוד מקרקעין" כמשמעותו בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג -1963 (להלן:"החוק"), שאז יראו בפעולה העברה של חלק מהזכויות במקרקעין לשותף החדש, ונראה שבאופן דומה גם במצב שמדובר בשותפות לא רשומה שנושאת אופי של "איגוד מקרקעין.
המשיב, עו"ד ורו"ח סיימון יניב – יוצא רשות המיסים ופרקליטות מיסוי וכלכלה, בעלים של משרד עורכי דין העוסק בתחום דיני המס (מס הכנסה, מע"מ, מיסוי מקרקעין במישור האזרחי והפלילי), עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.
אתר המשרד: yaniv-tax.co.il
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, , לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים, ואין המשיב אחראי לתוצאות השימוש בתשובה.