מע"מ בעידן הקורונה – מע"מ על דמי ביטול עסקה

לאחרונה הובאה שאלה לדיון לפתחו של בית המשפט העליון הנוגעת לשאלת החיוב במע"מ של דמי ביטול עסקה, וזאת במסגרת ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי במסגרת בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד מע"מ (ת"צ 53101-06-16 דרור שלי ואח' נ' רשות המיסים), אך בסופו של דבר החליטו לקבל את המלצת שופטי העליון ולא לנהל עד תום את הליך הערעור והערעור נדחה.

במסגרת הבקשה לבית המשפט המחוזי,  המבקשים טענו כי אין בסיס חוקי בלשון חוק מע"מ, במהות ובתכלית לחייב את דמי ביטול העסקה במע"מ. לשיטתם דמי הביטול אינם מהווים תמורה במסגרת "עסקה" כהגדרתה בחוק מע"מ ואינם מהווים "מכירת נכס" או "מתן שירות בידי עוסק במהלך עסקו", כנדרש בחוק. והפך, לשיטתם, דמי ביטול עסקה, כשמם, משולמים בשל ביטול של עסקה, קרי משמעה הימנעות ממתן שירות, ולא מתן שירות בפועל.

המבקשים אף הפנו לסעיף 7 לחוק מע"מ, והצביעו על כך ש"תשלום חובה" אינו נכלל בגדר מחיר העסקה, וכי דמי ביטול העסקה הנם בגדר תשלום חובה.

המבקשים הוסיפו וטענו כי חיוב במע"מ בגין דמי ביטול העסקה משמעו כפל מס, שכן ישולם מע"מ הן בגין דמי הביטול והן בגין עסקת המכירה של המוצר מחדש

מנגד רשות המיסים טענה כי דמי ביטול העסקה הנם בפועל תשלום עבור הזכות הניתנת לצרכן מראש לסגת מהעסקה, שכן הגדרת "טובין" במע"מ כוללת, בין היתר, "זכות". ולא זו בלבד, שהרי גובה דמי העסקה מושפע ממחיר העסקה במלואו (לרבות מע"מ), ולכן החזר כספי למבטל העסקה ללא ניכוי מע"מ, יגרום לכך שיתקבל לידיו סכום גבוה יותר אותו הוא היה אמור לקבל בפועל בהתאם לתנאי העסקה שבוטלה.

כמו כן, לעניין התובענה הייצוגית, טענה רשות המיסים כי על מנת להשיב סכומי מע"מ שלטענת המבקשים שולמו ביתר, יש לערוך חישוב פרטני לכל אחד ואחד מחברי הקבוצה.

בית המשפט הכריע כי דמי ביטול עסקה חייבים במע"מ, מהטעמים הבאים: :

  1. דמי הביטול עולים בגדר הגדרת "שירות" הניתן "ע"י עוסק" ב"מהלך עסקו" כנדרש בהגדרת "עסקה" בחוק.
  2. הוראות חוק הגנת הצרכן עוסקות ביחסים בין "עוסק" ל"צרכן" במהלך שירות מצד העוסק. אותן הוראות מגדירות את זכות הצרכן לבטל עסקה באופן חד צדדי. 3
  3. דמי הביטול נועדו לחול על עסקאות מסחריותצרכניות, המבוצעות "במהלך העסק.
  4. הטענה לפיה מדובר ב"תשלום חובה" אינה נכונה. 5
  5. ביטול העסקה כרוך במתן שירות מצד העוסק לצרכן אריזה וכו'.

לפסק הדין ישנה חשיבות רבה, במיוחד בעת ביטולי העסקאות בתקופת מגפת הקורונה ואף לאחריה, שכן הותרת עמדת רשות המיסים בנושא זה מבטלת למעשה את עמדה שהייתה מקובלת בעבר ולפיה, פיצוי שמקבל עוסק מלקוחו בגין ביטול עסקה לא ייכלל במחיר עסקאותיו החייב במע"מ של העוסק וזאת לפי סעיף 7 לחוק.

לקריאת פסק הדין :

הרשמו למגזין שלנו

פוסטים נוספים

WhatsApp chat